© ODS 2018

Home.

Nieuws.

Vereniging ODS.

Zalmschouw.

Boetkeet.

Evenementen.

Fotopagina.

Lid/donateur worden.

Contact.

De zalmschouw was vroeger het bekendste zeilende vissersschip van het rivierengebied rond Werkendam. In de loop van de 20e eeuw ging de visserij op trekvis echter sterk achteruit. Veel schippers waren genoodzaakt met hun vak te stoppen. Daarmee leek ook de drijverschuit verloren te gaan.

 

In de jaren '60 en '70 waren er nog slechts een handjevol zalmschouwen over en besefte men dat dit cultuurhistorische erfgoed niet verloren mocht gaan. Bovendien bleek de zalmschouw met zijn geringe diepgang en vele gebruiksmogelijkheden een ideaal scheepje voor recreatie in de Biesbosch en het rivierengebied. De zalmschouw nam aan populariteit toe. Bovendien mochten de plaatselijke cultuurhistorische waarden en de verbondenheid van Werkendam met dit scheepstype niet verloren gaan.

 

Om die reden werd in 1986 een vereniging opgericht, genaamd De Ouwe Drijverschuit (ODS). De ODS zet zich heden ten dage in om de zalmschouw in de vaart te houden en het daarbij horende stukje historie te presenteren.

 

De ODS doet dit door deel te nemen aan plaatselijke evenementen, waarbij het publiek kennis kan maken met de zalmschouw en oude ambachten. Ook is de ODS vaak, in samenwerking met andere verenigingen, aanwezig bij grotere, landelijke evenementen. Daarnaast is de ODS er natuurlijk voor haar leden en donateurs. Elk jaar staan er een aantal gezellig evenementen op het programma. Kijk voor meer informatie bij 'Evenementen'.

 

 

 

 

 

over vereniging

De Ouwe Drijverschuit